PODMORNICA

Podmornica – Jadran Kmetović

Vjerovali ili ne, sve od davne 1906. godine kada su prve podmornice zaronile kod Pule i Rijeke, Hrvatska ima tradiciju podmorničarstva staru preko stotinu godina! Jedno stoljeće kasnije, 2005. godine, odlučeno je da OSRH neće zadržati podmorničke sposobnosti, i da se zadnja podmornica, P-01 Velebit, doslovno izvuče iz uporabe i mora.

I tako u zemlji bogate povijesti pomorstva i 1244 otoka, gdje zadnja podmornica služi kao višak željeza u jednom kutu vojne luke Lora, mladi zaljubljenik u more, Jadran Kmetović, brižno njeguje i dalje tu manje znanu tradiciju podmorničarstva kroz jedan drugačiji način izgradnje, onaj od omiljenih kockica.

Jadran Kmetović, autor kockaste podmornice, jedrličar, strastveni zaljubljenik u more i sve u vezi s morem, ukratko pravi mladi morski vuk

Jadran piše:

Odlučio sam se slagati podmornicu jer volim podmornice i sve u vezi mora. Trebalo mi je 3 dana (otprilike 6h) da je složim, a najdraži dio mi je bio graditi njezin okvir.

Na Kockus edukaciji mi je bilo super, naučio sam puno a danas slažem podjednako sa pravim i digitalnim kockicama. Možda ipak kap više s pravim.

Moja iduća kreacija je dizalica za izvlačenje podmornica u škveru.

O Kreaciji

Nominiran za 6 Oscara, i na #78 mjestu liste IMDB najboljih filmova, DAS BOOT iz 1981. je inspiriran upravo ovom podmornicom! Ili je možda bilo obrnuto?
Duga 63cm i izgrađena od 962 kockice, unutrašnjost podmornice se sastoji od tri odvojene sekcije
Na krmi je smještena strojarnica sa dva snažna elektromotora koji služe za propulziju podmornice u nove pobjede
Središnja komora služi kao mjesto za boravak posade i jednog ronioca, čija nam konkretna zadaća unutar vojne podmornice nije poznata (TOP SECRET!)
Prostor rezerviran samo za prave bradonje, prednji dio ima ulogu zapovjedničkog mosta odakle se upravlja naoružanjem i plovidbom

O Autoru Kreacije…

Jadran Kmetović nam stiže iz Mokošice gdje u slobodno vrijeme (dok ne slaže kockice) pomaže svome tati Niku u pravom malom škveru za jedrlice i katamarane smještenom na Prijevoru uz samu obalu Rijeke Dubrovačke.

Osim slaganja kockica, Jadranov najdraži hobi je popravljanje stvari i uređaja u Nikovoj radioni, dok na otvorenome najviše uživa jedriti na regatama u sklopu jedriličarskog kluba Orsan.

Kako bi Vam približili svijet digitalnih kockica, i objasnili o čemu se radi, svaki tjedan držimo besplatnu radionicu u našem prostoru u Mercante Centru. VIŠE INFORMACIJA OVDJE!