KRIŽ NA SRĐU

Križ na Srđu – Lovro Jasprica

Izgrađen 1935. god., srušen 1991. god., obnovljen 1997. god., kameni križ na Srđu je spomenik kratke, ali burne povijesti u čije se zanimljive stranice 2024. god. upisuje i Lovro Jasprica sa kockastom verzijom istoga.

Lovro Jasprica, autor kockastog križa na Srđu, na radnom mjestu unutar prostora Kockus edukacije u Mercante TC

Lovro piše:

Moje ime je Lovro, imam 11 godina i idem u 5. razred Osnovne škole Marina Getaldića.

Dok idem doma iz škole, često znam pogledati križ na Srđu, pa mi je tako došla ideja da ga složim od kockica.

Ukupno ima 569 kockica i trebalo mi je oko 6 sati da ga složim. Malo sam se mučio baš sa križem, ali na kraju sve zajedno nije bilo tako teško. Najzabavniji dio mi je čovjek koji bježi od zmije.

Volim dolaziti na Kockus jer mi je društvo super i jer slažemo stvari koje nitko nikada nije složio od kockica.

O Kreaciji

1933. god., na inicijativu dubrovačkog biskupa Josipa Marija Carevića, pokrenut je projekt izrade i postavljanja križa na Srđu. Kroz dvije godine napora i muke, te uz protivljenje ondašnje državne vlasti, 14 metara visok križ je svečano podignut 1935. god.

Križ je izgrađen od hvarskog kamena, prema besplatnoj projektnoj dokumentaciji ing. Silvija Sponze, na zemljištu kojega je darovala obitelj Paskojević sa Bosanke, te uz značajnu materijalnu pomoć dubrovačkog puka.

Tijekom srpsko-crnogorske agresije na blagdan sv. Nikole 1991. god., križ je granatiran i srušen! Branitelji sa Srđa ubrzo podižu drveni križ, načinjen od dasaka, kao poruku silama zla da Grad nije pao, kao znak da su oni tu i da ga još uvijek štite.

1997. god., na inicijativu dubrovačkog biskupa Želimira Puljića, podiže se novi kameni križ, ovaj put od građen od bračkog kamena, kojega je blagoslovio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić.

2003. god., tijekom posjeta Dubrovniku i mise u Gružu, papa Ivan Pavao II., daje svoj blagoslov sačuvanim ostacima drvenog i originalnog križa, koji se kasnije ugrađuju u crkve i oltare unutar biskupije.

Povodom Uskrsa 2024. god., te uz malo naprednih vještina 3D modeliranja na računalu, sve to unutar Kockus edukacije, Lovro Jasprica izrađuje kockastu verziju spomenika čiju kratku, ali zanimljivu povijest sada i Vi znate.

O Autoru Kreacije…

Lovro Jasprica nam stiže sa Ploča iza Grada gdje 23./24. pohađa 5. razred Osnovne škole Marina Getaldića. Ne računajući Playstation i kockice, slobodno vrijeme Lovro krati treninzima tenisa i čitanjem lektire stripova, među kojima je Punisher na broju jedan. Tijekom toplijih mjeseci, Lovro ne može dočekati vikende na Pelješcu kada ide na olignje sa tatom i djedom dugo u noć.

Korišteni izvori:

  • Kosta Strajnić I Oblikovanje Spomen Križa Na Srđu – Patricija Veramenta
  • Arhitektura Dubrovnika između dva svjetska rata – Antun Baće

Kako bi Vam približili svijet digitalnih kockica, i objasnili o čemu se radi, svaki tjedan držimo besplatnu radionicu u našem prostoru u Mercante Centru. VIŠE INFORMACIJA OVDJE!