PELJEŠKI MOST

Pelješki most – Sven Dragobratović

Pelješki most premošćuje Malostonski zaljev i cestovno povezuje krajnji jug Dalmacije sa ostatkom Hrvatske. Iako je ideja o gradnji mosta krenula prije više od 20 godina, na veselje brojnih, most je otvoren u ljeto 2022. nakon četiri godine gradnje.

Godinu dana kasnije, u jesen 2023., u rad je pušten još jedan Pelješki most iza kojeg stoji Sven Dragobratović. Za razliku od pravog mosta, ovaj premošćuje distancu između dva suprotna svijeta; ozbiljnog i zabrinutog odraslog i onog veselog beskonačne dječje mašte, gdje su svi pozvani da se vrate.

Umjesto četiri godine i €330 milijuna iz EU fondova, Sven je svoj most izgradio unutar četiri dana i uz pomoć 30,000 kockica

Sven piše:

Odučio sam se za Pelješki most jer mi se činio vrlo zanimljiv i zabavan.

Nisam ga uspio složiti cijelog sa prilaznim cestama i odmaralištem, jer program za slaganje počinje sporo raditi ili čak potpuno blokira nakon 30,000 kockica. Zato sam se odlučio fokusirati na srednjišnji dio mosta i dodati aute i brodove oko njega.

Jedan stup sa autima ima oko 5,000 kockica, a cijeli most sa šest stupova je preko 30,000 kockica.

Sve zajedno mi je trebalo četiri dana da ga složim. Najteže mi je bilo složiti kabele mosta kojih ima po 10 na pravom mostu, a ja sam ih napravio 7, dok mi je najzabavnije bilo slagati vjetrobran oko ceste.

O Kreaciji

Jeste li znali da Pelješki most duljine 2440m nije najduži most u Hrvatskoj? Mjesto na vrhu pripada Dravskom mostu sa 2507m za koji nikada nitko nije čuo
Sa visinom od 55 kockica, most omogućuje nesmetani prolazak brodova do Neuma i Malostonskog zaljeva
Most je namijenjen prometovanju isključivo kockastih vozila, te nema nogostup za čombe niti stazu za bicikle
“Sa velikom moći dolazi i velika odgovornost” – Spiderman

O Autoru Kreacije…

Sven Dragobratović ima 11 godina i 23./24. pohađa 5. razred Osnovne škole Marina Držića. Osim slaganja kockica, najdraže vanškolske aktivnosti uključuju igranje s prijateljima, nogomet, vožnja bicikle i neizostavni Playstation. Da ne bi sve ostalo na igri, Sven se aktivno bavi i stolnim tenisom, u kojem je prema njegovim riječima jako dobar.

Kako bi Vam približili svijet digitalnih kockica, i objasnili o čemu se radi, svaki tjedan držimo besplatnu radionicu u našem prostoru u Mercante Centru. VIŠE INFORMACIJA OVDJE!